Online Workshop Taart bekleden met fondant

Snijden

Snijd met behulp van een taartlagen snijder de taart in 2 lagen. Dit doe je door de voetjes van de snijder op het werkoppervlak te zetten en dan heen en weer te bewegen waardoor het draad rustig door de taart gaat. Zorg dat de voetjes van de snijder op het werkoppervlak blijven. 

online workshop-1


Haal de lagen voorzichtig van elkaar af en leg ze naast de onderste laag neer.
 

Online-Workshop-2


Vullen 

Vul de eerste laag met botercrème, gele room, bavarois of een ander soor vulling. Als je botercrème gebruikt kun je dit direct op de laag smeren. Als je een andere (vochthoudende) vulling gebruikt spuit dan een 'dijkje' van botercrème langs de rand en vul deze op met de vulling. Het randje van botercrème zorgt ervoor dat het vocht uit de vulling niet buiten de taart komt waardoor de fondant kan gaan zweten.  Leg de middenlaag voorzichtig op de onderste laag en zorg dat deze recht op elkaar liggen. Vul deze laag met een viervruchten jam de je fijn hebt gemaakt met een blender. Zorg dat je de jam ongeveer 1 cm van de rand houdt ivm met doorlekken naar de buitenkant van de taart. Leg de bovenste taartlaag erop en zorg dat de taart recht is aan de boven en zijkanten. Je kunt een kleine waterpas op de taart leggen en eventueel wat extra botercrème tussen de laag smeren om hem waterpas te krijgen.

Online-workshop-3


Maskeren 

Maskeer nu de boven en zijkant van de taart met een laagje botercrème.  Zet de laag niet te dik op maar zorg wel dat alle openingen dicht zijn en de kruimels ingekapseld zijn. Zet nu de taart voor 10 minuten in de koelkast en ga vervolgens met een hete spatel (houd het metalen lemmet van de spatel oner de hete kraan) langs de botercrème om deze strak glad te maken.

Online-Workshop-6


Fondant of marsepein kleuren

Kleur de fondant met een eetbare kleurgel, kneed deze er goed doorheen zodat de kleur egaal is en volledig opgenomen.

Online-Workshop-7


Uitrollen

Strooi nu wat poedersuiker of maizena op het werkoppervlak en leg de bol gekleurde fondant in het midden. BELANGRIJK! Zorg dat je de bol fondant door de suiker of maizena heen haalt (niet keren) vòòr je gaat rollen. Als je diit niet doet dan zal de fondant direct aan het werkoppervlak gaan kleven en moet je weer opnieuw beginnen. Rol rustig en draai de plak fondant steeds iets groter (niet keren), blijf draaien zodat de plak los blijft van het werkoppervlak. Strooi, als de plak wat plakkering is ook een kleine hoeveelhied poedersuiker over de boven kant en veeg deze direct uit met je handen. Blijf doorrollen tot de plak groot genoeg is om over de taart te passen (1 x Ø+ 2 x hoogte + 2 cm).

Online-workshop-7

Bekleden

Leg de rolstok nu in het midden van de uitgerolde fondant en leg één kant over de stok heen zodat je de fondant met de stok kunt optillen. Breng de fondant nu op de taart door het af te rollen met behulp van de stok. Druk nu gelijk de bovenrand aan zodat de fondant niet te zwaar trekt waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan langs de bovenrand. Vervolgens strijk je de zijkant van de taart glad door tegen de taart op te strijken en elke keer als je een plooi tegen komt deze omwijd te leggen en glad te strijken. Strijk de plooien niet naar 1 kant maar werk de plooien weg op de plaats waar ze zijn. 

how-to-basistaart

Gladstrijken

Strijk nu de fondant strak glad met behulp van een 2 smoohters die je met druk over de fondant heen laat glijden zodat deze mooi glad wordt. Ook de zijkant van de taart glad maken en de onderrand aandrukken zodat je deze kunt afsnijden.

how-to-basistaart

Afsnijden

Snijd nu de onderkant van de fondant af met behulp van een FMM knife tool of de PME Wheel tool en snijd achtergebleven restjes botercrème of cake weg van de snijrand voordat je het restant opbergt.  Ga vervolgens nog een keer met een smoother over de fondant heen om ook de rand nog glad te maken.

how-to-basistaart

Versieren

Versier je taart nu naar keuze!